Podvodný e-mail skrývající se za DHL přišel ze Slovinska

Včera večer kolem deváté jsem odbržela e-mail od DHL s číslem zásilky a přílohou pdf. Přišel mi už na první pohled podezřelý, takže jsem začala pátrat.

Odesílatel: US-EXPRESS INC <usxpresslogistics@usxpress.com>
Předmět emailu: DHL Express parcel (Available for pick up)

Zpráva e-mailu:
AWB Number - 192755893548037
Pick up - Available
Service - Air
Pieces - 1
Custom reference : 8397503274
Event Category :
Clearance processing complete.
Please refer to attached file for detailed information.

Příloha: DHL AWB.PDF

Přílohu jsem neotvírala a ani neotevřu. Obsahuje s největší pravděpodobností vir. Číslo zásilky, pokud si zadáte na stránkách DHL ve sledování, neexistuje. Společnost U.S.EXPRESS, která se skrývá za odesílatele existuje a dokonce se zabývá logistikou. Sídlo má v Tennessee, město Chattanooga. Na první pohled vše vypadá velmi věrohodně. Zajímavý je však zdroj zprávy (e-mailu). Ten ukazuje, že odesílatel zprávu odeslal ze Slovinska, konkrétně z hotelu a casina Poetovio.

Received-SPF: neutral (usxpress.com: Domain does not state whether sender is authorized to use 'usxpresslogistics@usxpress.com' in 'mfrom' identity (mechanism '?all' matched)) receiver=camel5; identity=mailfrom; envelope-from="usxpresslogistics@usxpress.com"; helo=hotel-poetovio.si; client-ip=89.143.11.242
Received: from hotel-poetovio.si (mail.hotel-poetovio.si [89.143.11.242]

Vzhledem k tomu, že takový e-mail byl rozeslán na více adres a někoho by nenapadlo, že v příloze pdf může být vir, berte tento článek jako varování a rozhodně přílohu neotvírejte!

 

 

Autor: Radka Pilna | středa 21.12.2016 9:12 | karma článku: 24,45 | přečteno: 1113x
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 14438x
Bývalá moderátorka Snídaně s Novou se blogování věnuje od počátku internetu v ČR. V současné době provozuje e-shop Shopeek.cz., je členem Euniké partner a podporuje QE Life, Tropokolagen INVENTIA.