Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chlorella SP - extra třída z Třeboně

17. 07. 2017 10:00:00
Sladkovodní jednobuněčná řasa Chlorella SP dokáže takové kousky, které byste u jiné chlorelly těžko hledali. Zelený pudr pěstovaný v Třeboni je speciálně upraven dezintegrací, díky které předvede vše, co umí.

Z hlediska obsahu cizorodých látek jsou pěstované mikrořasy lepší než suchozemské rostliny, protože neobsahují žádná rezidua z půdy, a také proto, že jejich kultivace se dá v řízené akvakultuře daleko lépe kontrolovat. Chlorella SP je speciálně upravený kmen chlorelly, který se pěstuje v Třeboni.

Proč je Třeboň lepší než největší výrobci z Asie a Japonska?

Třeboňská technologie pěstování se výrazně liší. V Číně a Thajsku (Taiwan) se chlorella pěstuje v míchaných náhonech nebo hlubokých nádržích. V Japonsku se pěstuje heterotrofní fermentací. V obou případech není možné dosáhnout takového obsahu bioaktivních látek a kvality biomasy. Biomasa se pak používá především pro potravinářské a krmivářské účely. Proto je na našeh trhu nepřeberné množství chlorell, jejichž původ je právě z Asie.

Oproti tomu v Mikrobiologickém centru v Třeboni, které je pod záštitou Akademie věd provozováno již několik let, se způsob pěstování a následné zpracování výrazně liší.

  • Pěstování
    Běžná chlorella se pěstuje v kruhových nebo oválných bazénech za stálého promíchávání a přidávání oxidu uhličitého. Chlorella SP využívá unikátní technologie pěstování na nakloněných plošinách v Mikrobiologickém ústavu v Třeboni.
  • ČištěníPoté, co řasa dostatečně naroste, se biomasa sklidí a nastupuje další, pro kvalitu finálního produktu důležitá fáze - čištění a zahuštění této suspenze. Kvalitní výrobci využívají proplachování čistou vodou a následné odstřeďování. Je známé i užití chemických postupů, ale ty kvalitu řasy negativně ovlivňují. Chlorella SP se čistí výhradně proplachem čistou vodou.

Bez dezintegrace se účinek u sebelepší suroviny nedostaví.
V USA je nedezintegrovaná či špatně dezintegrovaná chlorella zakázána!

Pojem dezintegrace je na první pohled užíván mezi výrobci i prodejci skoro jako jakési zaklínadlo. Jde však vskutku o stěžejní moment, který určuje míru využitelnosti řasy pro člověka. Správnou dezintegrací se narušuje pevný obal buňky tak, aby zůstal zachován její vnitřní cenný obsah a přitom se k němu lidský organizmus působením trávících šťáv dostal a mohl ho využít. Dezintegrací se snižuje i abrazivnost tohoto obalu na cestě naší trávící a vylučovací soustavou. Během posledních 50-let byly vyzkoušeny a používány různé metody dezintegrace buněčných stěn chlorelly. U metod chemických anebo za působení tlaku a tepla dochází buď k nedostatečnému narušení stěn nebo naopak k jejich totální destrukci a tedy vylití obsahu, a jednak k poškození samotného obsahu. I takto upravená řasa se na trhu objevuje - opět jde o dovoz z Asie.

Za současný vrchol v dezintegračních technologiích se považuje dezintegrace pomocí zařízení Dyno Mill. Pro zajímavost - toto zařízení díky kvalitní dezintegraci plně otevřelo pro chlorellu trh v USA v 70. letech minulého století. Používání nedezintegrované, resp. nekvalitně dezintegrované řasy tam není povoleno.



Vlastní dezintegrační technologii používají akademičtí pracovníci v Třeboni.

Česká technologie dezintegrace dosahuje dokonce údajně srovnatelné využitelnosti jako Dyno Mill, což je výsledek skutečně úctyhodný a dá se říci, že pracoviště v Třeboni tímto krokem stojí skutečně kvalitou dezintegrace vedle takových gigantů, jakými je například VEDAN.

  • Sušení
    Poslední fází úpravy chlorelly je sušení dezintegrované masy v rozprašovací sušárně. I zde je potřeba použít vhodnou technologii, aby nedošlo k snížení kvality obsažených látek, například nadměrným působením tepla. Sušení proto musí být velice rychlé a přitom co nejméně drastické.

Kvalitní chlorella je tedy taková, která se pěstuje v ekologicky vyhovujícím prostředí a k jejímuž zpracování se používají metody uchovávající její, pro lidské zdraví důležité složky. Aby byly tyto dostupné, musí být správným způsobem dezintegrována. Obsah těchto důležitých složek ve finálních produktech samozřejmě klesá s množstvím přidaných aditiv, jako jsou pojiva a barviva.

Autor: Radka Pilná | pondělí 17.7.2017 10:00 | karma článku: 7.67 | přečteno: 254x

Další články blogera

Radka Pilná

Autoservis Louda Auto v Kolíně mi zničil čtyřkolku

Již jsem kauzu o kolínském autorizovaném servisu řešila. Ono to ale má dohru a proto chci na jejich služby upozornit i ostatní majitele vozů Hyundai.

25.1.2017 v 13:36 | Karma článku: 24.11 | Přečteno: 1468 |

Radka Pilná

Je možné zhmotnit sen?

Zhmotnit sen lze. Skutečně. Nevěříte? Vypráví o tom příběh jednoho českého může, který hrál v kapele, kterou znali i v Anglii. Na základě snu zcela překopal svůj hudební směr.

2.1.2017 v 20:41 | Karma článku: 13.37 | Přečteno: 484 |

Radka Pilná

Podvodný e-mail skrývající se za DHL přišel ze Slovinska

Včera večer kolem deváté jsem odbržela e-mail od DHL s číslem zásilky a přílohou pdf. Přišel mi už na první pohled podezřelý, takže jsem začala pátrat.

21.12.2016 v 9:12 | Karma článku: 23.87 | Přečteno: 1096 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Nic vás neprobudí po ránu tak, jako čerstvě uvařená káva…

... kterou vylijete na klávesnici počítače, říká jedno pravdivé přísloví. Proč je někdy káva nakyslá a jindy tak hořká, že ji musíte přisladit cukrem? A proč ji cukr nejen sladí, ale také zbavuje hořkosti? (délka blogu 7 min.)

20.7.2017 v 8:00 | Karma článku: 31.83 | Přečteno: 2782 | Diskuse

Dana Tenzler

Proč nás nenavštěvují mimozemské civilizace? (díl 2.)

Tak kde všichni jsou? Vesmír by se měl hemžit technickými civilizacemi. Přesto jsme zatím nikde nenašli jejich stopy. Možná je vývoj technické civilizace daleko komplexnější, než vývoj samotného života? (délka blogu 7 min.)

17.7.2017 v 8:00 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 814 | Diskuse

Libor Čermák

Jaké jsou nejnovější kruhové obrazce v obilí?

Na přelomu června a července obvykle začíná vyvrcholení sezóny záhadných obrazců v obilí. Letos jich sice není tolik, ale i tak jsou poměrně zajímavé. A jaké jsou ty poslední?

15.7.2017 v 14:37 | Karma článku: 17.67 | Přečteno: 1121 |

Jan Fikáček

Kvantová mechanika, nekonečno a bůh

Říkáte si, co mají tyto tři věci společného? Všechny v nás svou tajemností a nepochopitelností vzbuzují posvátnou úctu. Také nám ale zatemňují rozum. Fascinují nás jako světlo fascinuje můry a je na čase se z jejich vlivu vymanit.

13.7.2017 v 9:04 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 828 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 890

Bývalá moderátorka Snídaně s Novou se blogování věnuje od počátku internetu v ČR. V současné době provozuje e-shop Shopeek.cz a poskytuje poradenství v oblasti alternativní léčby. Velmi úzce spolupracuje s laboratořemi českého výrobce biologicky aktivních doplňků stravy, je členem Euniké partner a podporuje QE Life, Tropokolagen INVENTIA, Qékárna, Qéčka.czWell U, Alternativní doktorka.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.