Co nesmíte jíst, když máte dnu?

Puriny jsou chemické látky, které se přirozeně vyskytují v některých potravinách. Při trávení purinů tělo produkuje odpadní produkt nazvaný kyselina močová, která se u některých lidí může začít hromadit.

Nahromadění kyseliny močové vede k chronické bolesti. Při dně je porušena přeměna bílkovin – nukleoproteinů, které obsahují purinové látky. Tento stav je typem artritidy - známé jako dna. Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi může způsobit krystalizaci této látky. Vytvořené drobné krystalky se zabodávají do okolní tkáně. Často jsou postiženy klouby – tady se vytváří zánět a dochází k nesnesitelné bolesti. Nejčastějším výskytem tzv. dnavých tofů jsou drobné klouby na dolních a horních končetinách – typicky na palci u nohy. Postiženy mohou být ale i jiné klouby, nebo třeba i ušní lalůček. Sledování stravy pomůže zmírnit příznaky a mělo by být součástí léčby dny.

Návod, jak si vybrat nízkou-purinové potraviny

  • Pivo - rozhodně se vyvarujte pití zlatavého moku z důvodu pivovarských kvasnic. I když samo o sobě má nízké množství purinů, přesto patří mezi problémovou potravinu, která může způsobit značné potíže. Alternativou je pít víno - ale s mírou.
  • Maso - vyhněte se  hovězímu, vepřovému, jehněčímu, kuřecímu a vnitřnostem jako jsou ledviny
  • Ryby - některé mořské plody mají vyšší obsah purinů než ostatní. Nejhorší jsou ančovičky, tresky, sleď obecný, ??makrela, mušle, kaviár (jikry), sardinky, lastury a pstruh. Losos je výjimkou, takže ten nemocní dnou mohou jíst a většina lidí zjistí, že mohou jíst také omezené množství určitých korýšů - krab, humr, ústřice, krevety.
  • Zelenina - doporučuje se omezit chřest, špenát, květák, hrášek, žampiony a sušené fazole
     
  • Ovoce, fruktóza - omezení u nemocných s dnou patří pro jablka, broskve, hrušky, švestky, hrozny a datle. Pokud jich však sníte méně než 2 šálky denně, je to v pořádku.
     
  • Nápoje - velmi důležité je vyhnout se sodě či šťávám slazených vysokým obsahem fruktózy.  Pijte vodu nebo skutečné ovocné šťávy.
     
  • Mléčné produkty - pokud jde o nízkotučná mléka, sýry a jogurty, zde problém není. Plnotučným se vyvarujte.

Shrnutí
Pokud vaše tělo neodvádí přirozeně kyselinu močovou, vyhněte se potravinám bohatým na puriny. Nejlepší dieta je založena na potravinách, které mají nízký obsah tuku a cukru a vysoký obsah vlákniny. Pomoc odvádět amoniak (kyselinu močovou) z organismu lze i pomocí českých sirupů Euniké for Man nebo Euniké for Woman, které se užívají 2x denně po jídle, nejlépe tedy po obědě a večeři. Obohatit tělo o vlákninu a další látky lze českou řasou Chlorella SP, která je našemu evropskému organismu nejbližší.

Autor: Radka Pilna | sobota 30.1.2016 20:39 | karma článku: 13,74 | přečteno: 1908x