- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Česká chlorella se pěstuje a zkoumá až do dnes v Mikrobiologickém ústavu v Třeboni.
Řasa chlorella z Třeboně byla natolik zajímavá, že se dostala i do vesmíru. V březnu 1978 byla chlorella vynesena na oběžnou dráhu Země v kosmické lodi Sojuz 28. Samotný výzkum proběhl na palubě orbitální stanice Saljut 6 a na starosti ho měl český kosmonaut Vladimír Remek. Chlorella je bohatá na živiny a proto je potenciální vesmírnou potravinou. Navíc při svém růstu spotřebovává oxid uhličitý a uvolňuje kyslík, což je velmi zajímavý námět nejen pro vesmírné cestování.
Zatímco asijský trh dodává po celém světě různé druhy a úrovně chlorelly, kmen pěstovaný v Třeboni si vědci hýčkají natolik, že je nejžádanějším po celém světě. Může za to proces pěstování a následného zpracování.
Proč je česká pěstírna nejlepší?
Pěstuje se od května do října v čisté vodě, ve které se velmi rychle množí v kaskádovém systému. Výzkumy fotosyntézy přinesly řadu významných objevů oceněných Nobelovými cenami. Využívá se v potravinářství, krmivářství a ve farmacii k léčebným účelům především díky chlorella růstovému faktoru, který má úžasné schopnosti léčit lidské tělo - doslova opravuje poškozené buňky.
Zařízení v Třeboni se osvědčilo, vypěstované řasy mají vysokou kvalitu a čistotu, jaké se nedají dosáhnout žádným jiným způsobem pěstování. Toto zařízení se stalo předlohou pro podobné systémy v zahraničí.
Za všechno může CGF
Chlorella růstový faktor (Chlorella Growth Factor) je dlouhodobě zkoumán a je natolik jedinečný, že ho nenajdete v žádném jiném organismu na Zemi. Nachází se pouze v buňkách chlorelly. Jde o biologickou látku, která podporuje regeneraci tkání, dělení a růst buněk, posiluje schopnost likvidovat cizorodé bakterie a má pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost lidského těla.
Dezintegrace umožnila plnohodnotné využití
Výchozí surovina, která se vypěstuje, musí následně projít procesem dezintegrace, aby z ní náš organismus získal nejvyšší možný potenciál. Přesně takto je upraven kmen Chlorella SP.
Nejvýznamnější vlastností české Chlorelly SP je její téměř 90% využitelnost. Využitelnosti bylo dosaženo unikátním procesem zpracování - dezintegrací buněk řasy. Buňku řasy si můžeme představit jako lískový oříšek, který všechny své výživné látky ukrývá uvnitř obtížně propustné skořápky. Náš organismus není přizpůsoben k tomu, aby trávicími enzymy narušil nepropustnou skořápku a využil cenné látky buněčného obsahu. Výzkumem se podařilo najít způsob, jak buněčný obal narušit - dezintegrovat - a tím dosáhnout dokonalého využití všech živin.