Český kosmonaut vynesl do vesmíru zelený poklad z Třeboně

Psal se rok 1960 a v České republice odstartoval pro lidstvo velmi důležitý výzkum. Tehdejší československé mikrobiology z Akademie věd okouzlily schopnosti sladkovodní mikroskopické řasy chlorella.

Česká chlorella se pěstuje a zkoumá až do dnes v Mikrobiologickém ústavu v Třeboni.

Řasa chlorella z Třeboně byla natolik zajímavá, že se dostala i do vesmíru. V březnu 1978 byla chlorella vynesena na oběžnou dráhu Země v kosmické lodi Sojuz 28. Samotný výzkum proběhl na palubě orbitální stanice Saljut 6 a na starosti ho měl český kosmonaut Vladimír Remek. Chlorella je bohatá na živiny a proto je potenciální vesmírnou potravinou. Navíc při svém růstu spotřebovává oxid uhličitý a uvolňuje kyslík, což je velmi zajímavý námět nejen pro vesmírné cestování.

Zatímco asijský trh dodává po celém světě různé druhy a úrovně chlorelly, kmen pěstovaný v Třeboni si vědci hýčkají natolik, že je nejžádanějším po celém světě. Může za to proces pěstování a následného zpracování.

Proč je česká pěstírna nejlepší?

Pěstuje se od května do října v čisté vodě, ve které se velmi rychle množí v kaskádovém systému. Výzkumy fotosyntézy přinesly řadu významných objevů oceněných Nobelovými cenami. Využívá se v potravinářství, krmivářství a ve farmacii k léčebným účelům především díky chlorella růstovému faktoru, který má úžasné schopnosti léčit lidské tělo - doslova opravuje poškozené buňky.

Zařízení v Třeboni se osvědčilo, vypěstované řasy mají vysokou kvalitu a čistotu, jaké se nedají dosáhnout žádným jiným způsobem pěstování. Toto zařízení se stalo předlohou pro podobné systémy v zahraničí.

Za všechno může CGF

Chlorella růstový faktor (Chlorella Growth Factor) je dlouhodobě zkoumán a je natolik jedinečný, že ho nenajdete v žádném jiném organismu na Zemi. Nachází se pouze v buňkách chlorelly. Jde o biologickou látku, která podporuje regeneraci tkání, dělení a růst buněk, posiluje schopnost likvidovat cizorodé bakterie a má pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost lidského těla.

Dezintegrace umožnila plnohodnotné využití

Výchozí surovina, která se vypěstuje, musí následně projít procesem dezintegrace, aby z ní náš organismus získal nejvyšší možný potenciál. Přesně takto je upraven kmen Chlorella SP.

Nejvýznamnější vlastností české Chlorelly SP je její téměř 90% využitelnost. Využitelnosti bylo dosaženo unikátním procesem zpracování - dezintegrací buněk řasy. Buňku řasy si můžeme představit jako lískový oříšek, který všechny své výživné látky ukrývá uvnitř obtížně propustné skořápky. Náš organismus není přizpůsoben k tomu, aby trávicími enzymy narušil nepropustnou skořápku a využil cenné látky buněčného obsahu. Výzkumem se podařilo najít způsob, jak buněčný obal narušit - dezintegrovat - a tím dosáhnout dokonalého využití všech živin.

Autor: Radka Pilna | úterý 31.5.2016 16:55 | karma článku: 15,52 | přečteno: 349x
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 14438x
Bývalá moderátorka Snídaně s Novou se blogování věnuje od počátku internetu v ČR. V současné době provozuje e-shop Shopeek.cz., je členem Euniké partner a podporuje QE Life, Tropokolagen INVENTIA.