Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chlorella SP - extra třída z Třeboně

17. 07. 2017 10:00:00
Sladkovodní jednobuněčná řasa Chlorella SP dokáže takové kousky, které byste u jiné chlorelly těžko hledali. Zelený pudr pěstovaný v Třeboni je speciálně upraven dezintegrací, díky které předvede vše, co umí.

Z hlediska obsahu cizorodých látek jsou pěstované mikrořasy lepší než suchozemské rostliny, protože neobsahují žádná rezidua z půdy, a také proto, že jejich kultivace se dá v řízené akvakultuře daleko lépe kontrolovat. Chlorella SP je speciálně upravený kmen chlorelly, který se pěstuje v Třeboni.

Proč je Třeboň lepší než největší výrobci z Asie a Japonska?

Třeboňská technologie pěstování se výrazně liší. V Číně a Thajsku (Taiwan) se chlorella pěstuje v míchaných náhonech nebo hlubokých nádržích. V Japonsku se pěstuje heterotrofní fermentací. V obou případech není možné dosáhnout takového obsahu bioaktivních látek a kvality biomasy. Biomasa se pak používá především pro potravinářské a krmivářské účely. Proto je na našeh trhu nepřeberné množství chlorell, jejichž původ je právě z Asie.

Oproti tomu v Mikrobiologickém centru v Třeboni, které je pod záštitou Akademie věd provozováno již několik let, se způsob pěstování a následné zpracování výrazně liší.

  • Pěstování
    Běžná chlorella se pěstuje v kruhových nebo oválných bazénech za stálého promíchávání a přidávání oxidu uhličitého. Chlorella SP využívá unikátní technologie pěstování na nakloněných plošinách v Mikrobiologickém ústavu v Třeboni.
  • ČištěníPoté, co řasa dostatečně naroste, se biomasa sklidí a nastupuje další, pro kvalitu finálního produktu důležitá fáze - čištění a zahuštění této suspenze. Kvalitní výrobci využívají proplachování čistou vodou a následné odstřeďování. Je známé i užití chemických postupů, ale ty kvalitu řasy negativně ovlivňují. Chlorella SP se čistí výhradně proplachem čistou vodou.

Bez dezintegrace se účinek u sebelepší suroviny nedostaví.
V USA je nedezintegrovaná či špatně dezintegrovaná chlorella zakázána!

Pojem dezintegrace je na první pohled užíván mezi výrobci i prodejci skoro jako jakési zaklínadlo. Jde však vskutku o stěžejní moment, který určuje míru využitelnosti řasy pro člověka. Správnou dezintegrací se narušuje pevný obal buňky tak, aby zůstal zachován její vnitřní cenný obsah a přitom se k němu lidský organizmus působením trávících šťáv dostal a mohl ho využít. Dezintegrací se snižuje i abrazivnost tohoto obalu na cestě naší trávící a vylučovací soustavou. Během posledních 50-let byly vyzkoušeny a používány různé metody dezintegrace buněčných stěn chlorelly. U metod chemických anebo za působení tlaku a tepla dochází buď k nedostatečnému narušení stěn nebo naopak k jejich totální destrukci a tedy vylití obsahu, a jednak k poškození samotného obsahu. I takto upravená řasa se na trhu objevuje - opět jde o dovoz z Asie.

Za současný vrchol v dezintegračních technologiích se považuje dezintegrace pomocí zařízení Dyno Mill. Pro zajímavost - toto zařízení díky kvalitní dezintegraci plně otevřelo pro chlorellu trh v USA v 70. letech minulého století. Používání nedezintegrované, resp. nekvalitně dezintegrované řasy tam není povoleno.



Vlastní dezintegrační technologii používají akademičtí pracovníci v Třeboni.

Česká technologie dezintegrace dosahuje dokonce údajně srovnatelné využitelnosti jako Dyno Mill, což je výsledek skutečně úctyhodný a dá se říci, že pracoviště v Třeboni tímto krokem stojí skutečně kvalitou dezintegrace vedle takových gigantů, jakými je například VEDAN.

  • Sušení
    Poslední fází úpravy chlorelly je sušení dezintegrované masy v rozprašovací sušárně. I zde je potřeba použít vhodnou technologii, aby nedošlo k snížení kvality obsažených látek, například nadměrným působením tepla. Sušení proto musí být velice rychlé a přitom co nejméně drastické.

Kvalitní chlorella je tedy taková, která se pěstuje v ekologicky vyhovujícím prostředí a k jejímuž zpracování se používají metody uchovávající její, pro lidské zdraví důležité složky. Aby byly tyto dostupné, musí být správným způsobem dezintegrována. Obsah těchto důležitých složek ve finálních produktech samozřejmě klesá s množstvím přidaných aditiv, jako jsou pojiva a barviva.

Autor: Radka Pilna | pondělí 17.7.2017 10:00 | karma článku: 13.25 | přečteno: 568x

Další články blogera

Radka Pilna

Policie sdělí veřejnosti, jak to bylo s technopárty u Osečka

Už zítra se policie vyjádří, jak to bylo s nelegální technopárty doopravdy. Od vlastníků pozemků jdou velmi zneklidňující informace a celá kauza už nezajímá jen Poděbrady a blízké okolí.

2.8.2017 v 19:29 | Karma článku: 43.76 | Přečteno: 4904 |

Radka Pilna

Technopárty Oseček: loupežné přepadení místního občana!

Dnes jsme s přáteli vyrazili na Přívoz k Osečku, kde cyklisté mají možnost nechat se převézt loďkou na druhý břeh. Od místních jsme se dozvěděli, že došlo o víkendu k loupežnému přepadení občana Osečka.

31.7.2017 v 21:18 | Karma článku: 39.58 | Přečteno: 3835 |

Radka Pilna

Technopárty: fet, dav fanatiků, válející se individua v okolí, ohrožení dálnice D11

Přes den repráky tlumí, večer to řádně osolí. Lidé v okolí 20km nemohou spát a je porušováno několik zákonů. Nyní se smažky válí i kolem benzínky a lezou na dálnici D11.

30.7.2017 v 9:27 | Karma článku: 45.93 | Přečteno: 10850 |

Radka Pilna

Technopárty u Osečka policie nezvládá a občany nechrání!

Od pátečního večera se v Osečku začala konat nelegální technopárty. V době, kdy na místě bylo jen pár stovek lidí, policie mohla zakročit. Neudělala nic a nyní akci totálně nezvládá a ani se o to nesnaží.

29.7.2017 v 22:28 | Karma článku: 47.75 | Přečteno: 11264 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Tajemství alchymistů – jak vzniká zlato (vesmírná alchymie 6/6)

Poslední nahlédnutí do tyglíku, ve kterém se vaří přísady pro celý vesmír. Vznik těžkých prvků – mezi nimi i zlata nebo uranu – nebyl žádnou náhodou. (délka blogu 8 min.)

16.11.2017 v 8:00 | Karma článku: 20.43 | Přečteno: 371 | Diskuse

Jan Švadlenka

Polemika s panem Kapolkou o evoluci aneb ukázka dezinformace - část III.

V tomto článku hodlám ukončit svou polemiku s panem Kapolkou. Uvedu argumenty svědčící pro evoluci a v závěru vysvětlím, v čem spočívá ona dezinformace, která se prolínala všemi jeho články.

16.11.2017 v 0:07 | Karma článku: 16.85 | Přečteno: 398 | Diskuse

Jan Fikáček

Je filosofie mrtvá, jak tvrdí Hawking?

Někteří špičkoví fyzici dnes pohrdlivě shlížejí na filosofii a třeba slavný Hawking prohlašuje, že filosofie je mrtvá. Ano, filosofie je oproti fyzice podnik poměrně nejistý, nemá spolehlivost podepřenou experimenty.

15.11.2017 v 9:12 | Karma článku: 20.20 | Přečteno: 552 | Diskuse

Karel Wágner

Čtyřrozměrný model života

Zaujalo mne další Matykání z blogu Jana Řeháčka, kde se na úvod čtenářů zeptal, zda nechtějí vyhrát milión dolarů?

14.11.2017 v 9:09 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 456 | Diskuse

Robert Brinda

Vznik vesmíru a singularita.

Doufám, že paní Dana Tenzler nečte články v Epochaplus, protože nad článkem na téma, uvedeném v nadpisu, by ji musela klepnout Pepka.

13.11.2017 v 17:10 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 511 | Diskuse
Počet článků 125 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1141

Bývalá moderátorka Snídaně s Novou se blogování věnuje od počátku internetu v ČR. V současné době provozuje e-shop Shopeek.cz., je členem Euniké partner a podporuje QE Life, Tropokolagen INVENTIA.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.