Chlorella SP - extra třída z Třeboně

Sladkovodní jednobuněčná řasa Chlorella SP dokáže takové kousky, které byste u jiné chlorelly těžko hledali. Zelený pudr pěstovaný v Třeboni je speciálně upraven dezintegrací, díky které předvede vše, co umí.

Z hlediska obsahu cizorodých látek jsou pěstované mikrořasy lepší než suchozemské rostliny, protože neobsahují žádná rezidua z půdy, a také proto, že jejich kultivace se dá v řízené akvakultuře daleko lépe kontrolovat. Chlorella SP je speciálně upravený kmen chlorelly, který se pěstuje v Třeboni.

Proč je Třeboň lepší než největší výrobci z Asie a Japonska?

Pěstování chlorelly v Asii

Třeboňská technologie pěstování se výrazně liší. V Číně a Thajsku (Taiwan) se chlorella pěstuje v míchaných náhonech nebo hlubokých nádržích. V Japonsku se pěstuje heterotrofní fermentací. V obou případech není možné dosáhnout takového obsahu bioaktivních látek a kvality biomasy. Biomasa se pak používá především pro potravinářské a krmivářské účely. Proto je na našeh trhu nepřeberné množství chlorell, jejichž původ je právě z Asie.

Pěstování Chlorella SP v Třeboni

Oproti tomu v Mikrobiologickém centru v Třeboni, které je pod záštitou Akademie věd provozováno již několik let, se způsob pěstování a následné zpracování výrazně liší.

  • Pěstování
    Běžná chlorella se pěstuje v kruhových nebo oválných bazénech za stálého promíchávání a přidávání oxidu uhličitého. Chlorella SP využívá unikátní technologie pěstování na nakloněných plošinách v Mikrobiologickém ústavu v Třeboni.
     
  • Čištění
    Laboratoř v Třeboni
    Poté, co řasa dostatečně naroste, se biomasa sklidí a nastupuje další, pro kvalitu finálního produktu důležitá  fáze - čištění a zahuštění této suspenze. Kvalitní výrobci využívají proplachování čistou vodou a následné odstřeďování. Je známé i užití  chemických postupů, ale ty kvalitu řasy negativně ovlivňují. Chlorella SP se čistí výhradně proplachem čistou vodou.

Bez dezintegrace se účinek u sebelepší suroviny nedostaví.
V USA je nedezintegrovaná či špatně dezintegrovaná chlorella zakázána!

Dezintegrace

Pojem dezintegrace je na první pohled užíván mezi výrobci i prodejci skoro jako jakési zaklínadlo. Jde však vskutku o stěžejní moment, který určuje míru využitelnosti řasy pro člověka. Správnou dezintegrací se narušuje pevný obal buňky tak, aby zůstal zachován její vnitřní cenný obsah a přitom se k němu lidský organizmus působením trávících šťáv dostal a mohl ho využít. Dezintegrací se snižuje i abrazivnost tohoto obalu na cestě naší trávící a vylučovací soustavou. Během posledních 50-let byly vyzkoušeny a používány různé metody dezintegrace buněčných stěn chlorelly. U metod chemických anebo za působení tlaku a tepla dochází buď k nedostatečnému narušení stěn nebo naopak k jejich totální destrukci a tedy vylití obsahu, a jednak k poškození samotného obsahu. I takto upravená řasa se na trhu objevuje - opět jde o dovoz z Asie.
 

Zařízení Dyno Mill

Za současný vrchol v dezintegračních technologiích se považuje dezintegrace pomocí zařízení Dyno Mill. Pro zajímavost - toto zařízení díky kvalitní dezintegraci plně otevřelo pro chlorellu trh v USA v 70. letech minulého století. Používání nedezintegrované, resp. nekvalitně dezintegrované řasy tam není povoleno.

Vlastní dezintegrační technologii používají akademičtí pracovníci v Třeboni.

Česká technologie dezintegrace dosahuje dokonce údajně srovnatelné využitelnosti jako Dyno Mill, což je výsledek skutečně úctyhodný a dá se říci, že pracoviště v Třeboni tímto krokem stojí skutečně kvalitou dezintegrace vedle takových gigantů, jakými je například VEDAN.

  • Sušení
    Poslední fází úpravy chlorelly je sušení dezintegrované masy v rozprašovací sušárně. I  zde je potřeba použít vhodnou technologii, aby nedošlo k snížení kvality obsažených látek, například nadměrným působením tepla. Sušení proto musí být velice rychlé a přitom co nejméně drastické.

Kvalitní chlorella je tedy taková, která se pěstuje v ekologicky vyhovujícím prostředí a k jejímuž zpracování se používají metody uchovávající její, pro lidské zdraví důležité složky. Aby byly tyto dostupné, musí být správným způsobem dezintegrována. Obsah těchto důležitých složek ve finálních produktech samozřejmě klesá s množstvím přidaných aditiv, jako jsou pojiva a  barviva.

Autor: Radka Pilna | pondělí 17.7.2017 10:00 | karma článku: 14,65 | přečteno: 604x
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 14438x
Bývalá moderátorka Snídaně s Novou se blogování věnuje od počátku internetu v ČR. V současné době provozuje e-shop Shopeek.cz., je členem Euniké partner a podporuje QE Life, Tropokolagen INVENTIA.